Русия привика финландския посланик в знак на протест срещу конфронтационната

...
 Русия привика финландския посланик в знак на протест срещу конфронтационната
Коментари Харесай

Русия гони финландски дипломати заради доставките на оръжия за Украйна

 

Русия привика финландския дипломат в символ на митинг против " конфронтационната антируска политика " на Хелзинки, целяща да " прекъсне многостранните търговски, стопански и междурегионални връзки ".

Руското външно министерство отбелязва, че скорошното присъединение на Финландия към НАТО съставлява опасност за сигурността на Русия и упрекна скандинавската страна, че " предизвиква " Украйна да продължи спора с Москва, като ѝ дава оръжия, съобщи Нюз.бг и Българска телеграфна агенция.

Посланик Анти Хелантера е била известена, че деветима финландски дипломати ще бъдат експулсирани от Русия като ответна мярка след подобен ход от Хелзинки през юни.

Освен това от 1 октомври Русия ще отдръпна единодушието си за активността на генералното консулство на Финландия в Санкт Петербург.

" Подготвяме ответни ограничения. Равносилен отговор на затварянето на генералното консулство в Санкт Петербург е затварянето на съветското консулство в Турку ", предизвести в Туитър финландският президент Саули Ниинистьо.

Финландия, която има дълга обща граница с Русия, официално се причисли към НАТО на 4 април - историческа смяна в политиката ѝ, провокирана от войната на Русия против Украйна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР